Girişimciler, yatırımcılar ve büyüme aşamasına geçmiş olan firmalar tarafından en çok talep edilen ve bilhassa yeni bir iş yapılacağı zaman çeşitli birtakım desteklerin sağlanacağı yatırım teşvik belgesi nasıl alınır? sorusu son zamanlarda firmalarımızın zihninde yer kaplayan önemli bir soru haline gelmiştir. Bir girişimci tarafından söz konusu belgenin alınması için yapılacak olan girişimler hakkında birbirinden farklı olan teşvik desteklerini çok kolay ve zahmetsiz bir şekilde alması mümkündür.

Yatırım teşvik belgesi nedir?

Zihnine takılan Yatırım teşvik belgesi nasıl alınır? sorusuna cevap arayan yatırımcıların çoğu genellikle bu belgenin tam olarak ne işe yaradığını bilmemektedir. Kısa bir şekilde özetleyecek olursak bu belge yapılacak yatırımların karakteristik özelliklerini belirleyip; bu yatırımlardan elde edilecek olan değerlerin hesaplanarak, tespit edilen şartlara uygun bir şekilde destek verilmesini sağlamaktadır. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Yabancı Sermaye ve Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü tarafından herhangi bir girişimde bulunmak ya da hali hazırda katılı olan destek unsurlarından yararlanmak isteyen kimselere verilmektedir.

 

Yatırım teşvik belgesi almak için gerekli olan şartlar nelerdir?

Yatırım teşvik belgesi nasıl alınır? sorusunun cevabını vermeden önce öncelikle bu belgenin geçerlilik süresi, elde edilen kurum tarafından 3 yıl olarak belirlendiğini söylememiz gerekir.

Genellikle insanlar tarafından teşvik belgesi elde edildiği zaman yatırımcıların çeşitli kredi desteklerini çok rahat bir şekilde elde edileceği düşünülse de bu durum aslında tam tersi bir şekilde işlemektedir. Çünkü Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından teşvik belgesi alındığı takdirde istenilen bütün krediler alınmamakta sadece bu kurum tarafından izin verilen belli başlı alanlarda teşvik belgesi sahibi olan kişi avantajlı bir konuma gelmektedir. Teşvik belgesini yatırımcılara sunan kurumun çizdiği bu alanlar ise:

  • Küçük ve Orta Ölçekli Firmaların yapacağı yatırımların yapılması ve bu KOBİ’lerin göstereceği gelişimin desteklenmesi
  • Tamamen çevreyi korumaya yönelik olan ve doğanın ekolojik sistemini bozmayacak olan yatırımlar
  • Piyasaların beklediği ham maddelerin üretilmesi, satışa sunulması gibi temel ihtiyaçları karşılamaya yönelik girişimlerdir.